Μουσικό Πλάνο Και Χρονοδιάγραμμα Εκδήλωσης Γάμου

Προσοχή στο χρονοδιάγραμμα σε μία εκδήλωση
15/01/2018
Επαγγελματίας Dj Γάμου Vs Κολλητός με μία playlist: Ποια είναι η σωστή επιλογή;
16/01/2018
Προσοχή στο χρονοδιάγραμμα σε μία εκδήλωση
15/01/2018
Επαγγελματίας Dj Γάμου Vs Κολλητός με μία playlist: Ποια είναι η σωστή επιλογή;
16/01/2018

Γενικά

Όπως έχω αναφέρει σε αρκετά σημεία της ιστοσελίδας μου που αφορούν το γάμο. Για να καταφέρουμε να έχουμε μια πετυχημένη μουσικά γαμήλια δεξίωση, θα πρέπει να έχει γίνει και η σωστή προεργασία. Δηλαδή το ραντεβού μεταξύ του ζευγαριού και του Dj που θα αναλάβει την μουσική κάλυψη της εκδήλωσης. Στο ραντεβού που θα σας το αναλύσω παρακάτω θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης που αφορούν το μουσικό κομμάτι, το τεχνικό κομμάτι και το χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης. Λέγοντας χρονοδιάγραμμα για να μην παρεξηγηθεί σαν όρος, δεν εννοούμε ότι την τάδε ώρα θα γίνει αυτό, την τάδε ώρα το άλλο. Εννοούμε σαν Dj Design την ορθή ροή των πραγμάτων και των γεγονότων που θα συμβούν στην γαμήλια δεξίωση ώστε να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Επειδή πολλά ζευγάρια τρομάζουν ότι τους βάζουμε όρια σκηνοθετώντας την βραδιά του γάμου τους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια υπόνοια, απλά είναι κάποια γεγονότα που έχουν μία σειρά σε μια γαμήλια εκδήλωση που και πάλι ένα ή δύο μπορεί να αλλάξουν, όπως η γαμήλια τούρτα και ο πρώτος χορός του ζευγαριού. Το πέταγμα της νυφικής ανθοδέσμης. Παρακάτω θα δείτε εκτενέστερα την ροή και το μουσικό πλάνο μίας γαμήλιας δεξίωσης και όλα τα οποία θα συζητηθούν στο μεταξύ μας ραντεβού.

Εδώ λοιπόν θα πάρετε μία εικόνα για το τι θα συζητήσουμε για τα θέματα και την ροή που αφορούν μία γαμήλια δεξίωση. Με Ελληνικό Παραδοσιακό ύφος. Σε όλες τις γαμήλιες εκδηλώσεις μέχρι και το σημείο πριν το γλέντι μέσες άκρες η ροή είναι ίδια, και εννοώντας ροή μιλάμε για τα γεγονότα που θα συμβούν. Με μοναδικές παραλλαγές εφόσον μιλάμε για γάμο που το ζευγάρι είναι από το εξωτερικό. Ή που υπάρχει τέλεση του μυστηρίου στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση. Εδώ θα αναφερθούμε για γάμο όπου το μυστήριο και το γλέντι γίνονται σε διαφορετικά σημεία με την πιο συνηθισμένη ροή γεγονότων.

Στοιχεία ζευγαριού

Αρχικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε για εσάς είναι τα στοιχεία επικοινωνίας καθώς και τις καταγωγές σας. Βάση των καταγωγών σας μας δίνετε η ευκαιρία να καταλάβουμε περισσότερα για το μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντοτε, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι μία βάση.

Στοιχεία εκδήλωσης

Στην συνέχεια αυτό που θα θέλαμε να ξέρουμε είναι κάποια πράγματα που μας τα έχετε βέβαια αναφέρει εξ αρχής πριν κλείσουμε την συνεργασία μας, όπως η ημερομηνία του γάμου σας καθώς και ο χώρος που θα διεξαχθεί η εκδήλωση. Ακόμα την ώρα τέλεσης του μυστηρίου και την περιοχή. Εμείς σαν εταιρεία είμαστε στο χώρο πάντοτε την ώρα που ξεκινάει το μυστήριο.Εκτός από περιπτώσεις που το setup είναι μεγάλο και μας χρειάζεται περισσότερη ώρα, άρα πηγαίνουμε νωρίτερα ή αν το μυστήριο γίνεται πολύ κοντά στον χώρο που θα γίνει η εκδήλωση.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Έπειτα συζητάμε για τους καλεσμένους που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Τον αριθμό αυτών. Το ηλικιακό μέσο όρο των καλεσμένων καθώς και τις καταγωγές τους. Όλα αυτά πάντα κατά προσέγγιση. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να κατανοήσουμε τους καλεσμένους που θα έχετε ώστε να προσαρμόσουμε το μουσικό μας πρόγραμμα. Ακόμα σας ρωτάμε για την ώρα προσέλευσης των καλεσμένων σας αλλά και την δική σας στον χώρο της εκδήλωσης.

Αυτά όσον αφορά τις βασικές πρώτες πληροφορίες που αφορούν την γαμήλια δεξίωσή σας. Από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Μουσικό πλάνο και χρονοδιάγραμμα

Σε πρώτη φάση θα μιλήσουμε για το πως φαντάζεστε και θα θέλατε να είναι η γαμήλια δεξίωσή σας. Αν το έχετε φανταστεί σαν πάρτυ, σαν μία απλή δεξίωση που θα την συνοδεύει μουσική ή όπως αλλιώς εσείς θα την θέλατε. Τώρα για να βγάλουμε το χρονοδιάγραμμα και το μουσικό πλάνο της εκδήλωσης.

Cocktail

Το πρώτο μέρος, είναι η προσέλευση των καλεσμένων. Με μουσική συνήθως χαλαρή Ελληνική ή Ξένη ανάλογα τα γούστα σας για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους στον χώρο της εκδήλωσης. Συνήθως εμείς σαν Dj Design η μουσική που θα προτείνουμε εδώ είναι πάντοτε ανάλογα με τον χώρο που έχετε επιλέξει. Σε κτήματα, ξενοδοχεία, αίθουσες εκδηλώσεων, κτλ προτείνουμε κάτι σε ξένο lounge και από Ελληνικό σε πιο ethnic ρυθμούς ή διάφορες διασκευές παλαιοτέρων τραγουδιών. Ούτε πολύ υποτονικό αλλά ούτε και πολύ γρήγορο. Κάτι σε midtempo ρυθμικό σας λέμε ότι ταιριάζει σε αυτή την περίσταση. Από την άλλη σε ταβέρνες και άλλου τέτοιου είδους αίθουσες προτείνουμε το αντίστοιχο σε Ελληνικό στιλ. Και εδώ εννοείτε πως μπορείτε να βάλετε την προσωπική σας πινελιά. Δίνοντας μας 10-20 τραγούδια για να προσθέσουμε στη δική μας playlist.

Είσοδος ζευγαριού

Σε αυτή τη φάση της εκδήλωσης προτείνουμε συνήθως κάτι ξεσηκωτικό ή αλλιώς φαντασμαγορικό. Μπορούμε να σας προτείνουμε διάφορα τραγούδια ή μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να δείτε στην ανάλογη ενότητα που έχουμε στην ιστοσελίδα μας και να πάρετε μία ιδέα. Για την είσοδό σας υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που πάντα είναι ανάλογα με το ύφος και το στιλ του γάμου σας. Που αυτές μονάχα στο κατ’ ιδίαν ραντεβού που θα γίνει μπορούν να προσδιοριστούν.

Τούρτα

Όπως και στην είσοδο μπορούμε να σας προτείνουμε κάποια τραγούδια ή μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στην ενότητα που έχουμε στην ιστοσελίδα μας. Σε αυτή τη φάση της εκδήλωσης το τραγούδια κάποιες φορές παραμένει το ίδιο με της εισόδου και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις διαλέγουν κάποια ζευγάρια ένα ξεχωριστό τραγούδι. Εδώ το τραγούδι όπου επιλέγουμε δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι φαντασμαγορικό. Έχει καθαρά συνοδευτικό χαρακτήρα. Χωρίς όμως να αποκλείουμε το ύφος και το στιλ του γάμου σας που τότε το προσαρμόζουμε ανάλογα πάνω σε αυτό.

Πρώτος χορός

Εδώ δεν μπορεί να προτείνει κανείς μα κανείς τίποτα. Είναι καθαρά θέμα ζευγαριού το τραγούδι που θα επιλεγεί εδώ. Τις περισσότερες φορές για να σας διευκολύνουμε σας λέμε να βρείτε ένα τραγούδι που θα σας εκφράζει ή κάποιο σημαδιακό τραγούδι. Ναι, μεν έχουμε κάποιες προτάσεις στη σχετική ενότητα μέσα στην ιστοσελίδα μας αλλά ποτέ δε θα μας ακούσετε να σας προτείνουμε κάτι.

Φαγητό

Εδώ η μουσική που θα επιλέξετε για να παιχτεί είναι ανάλογη των γούστων σας και των καλεσμένων σας. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ τι και πως θα παίξουμε. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι συνεργάτες Dj της Dj Design έχουμε ένα κοινό πάνω στη νοοτροπία μας με τη μουσική του φαγητού. Το γνωστό Ελληνικό ρητό, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μουσική που θα παίξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού. Ώστε με τον τρόπο μας όσο περνάει η ώρα και πλησιάζουμε προς το γλέντι να ανεβάζουμε ρυθμό για να προϊδεάσουμε τον κόσμο για το τι ακολουθεί.

Μουσική Φαγητού

Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με χαλαρά τραγούδια ερωτικά, μπαλάντες, ατμοσφαιρικά, κα. ώστε να μεταβούμε σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Τα φαγητό χωρίζεται έτσι σε δύο μέρη, το μέρος του σερβιρίσματος και το μέρος του χαιρετισμού του ζευγαριού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ακριβώς το μουσικό πρόγραμμα όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Με τη μετάβαση από το αργό στο γρήγορο.

Οι μουσικές επιλογές εξαρτώνται από το είδος και το στυλ που εσείς θέλετε να δώσετε βάση του γούστου σας και των ακουσμάτων σας. Είτε το θέλετε με Ελληνικές μουσικές επιλογές είτε με ξένες. Συνήθως στο 70%-80% των γαμήλιων δεξιώσεων το πρόγραμμα που ζητάνε τα περισσότερα ζευγάρια είναι ανάμεικτο. Ξένο στην αρχή και μετέπειτα Ελληνικό για να περάσουμε κατευθείαν στο γλέντι. Και εδώ μπορείτε να μας δώσετε μία τυπική λίστα 10-20 τραγουδιών και βάση αυτών να διαμορφώσουμε την τελική playlist.

Παρατηρήσεις

*Πριν ξεκινήσει όπως είπαμε νωρίτερα το γλέντι μπορεί να γίνει η κοπή της τούρτας και ο πρώτος χορός.

**Σε αυτή τη φάση πριν ξεκινήσει το γλέντι υπάρχουν μερικές περιπτώσεις γάμων. Που χορεύει ο μπαμπάς της νύφης με τη νύφη ή η μαμά του γαμπρού με τον γαμπρό. Εδώ είναι το καταλληλότερο χρονικό σημείο να γίνουν αυτά τα γεγονότα εφόσον τα θελήσετε.

***Πριν το γλέντι πάλι τις περισσότερες φορές η νύφη πετάει την ανθοδέσμη στις ανύπαντρες κοπέλες. Εδώ χρειάζεται και πάλι να βρούμε ένα τραγούδι για να πραγματοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις που η ανθοδέσμη την πετάμε πιο μετά αφότου έχει ξεκινήσει το γλέντι. Εδώ όμως θα πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή. Κάποιοι άλλοι όπως φωτογράφοι ή ο μετρ της αίθουσας μπορεί να σας πουν πότε να την πετάξετε. Εδώ όμως θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βαρύτητα. Δεν έχει κανένας άλλος καμία δουλειά να αποφασίσει το πότε θα πεταχτεί η ανθοδέσμη, αυτό είναι καθαρά δουλειά του ζευγαριού με τον Dj.

Ένας επαγγελματίας Dj ξέρει και έχει την εμπειρία να κατατοπίσει το ζευγάρι πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να γίνει αυτό το γεγονός για να μη χαλάσει το γλέντι. Και το τονίζουμε αυτό διότι κανένας άλλος επαγγελματίας που θα βρίσκετε στον χώρο εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει το μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και γενικότερα τη ροή του προγράμματος ώστε να μην κοπεί στη μέση το γλέντι.

Συμβουλή

Μία συμβουλή που θα δώσουμε σε αυτό το σημείο είναι να δώσετε μεγάλη προσοχή. Κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει συνεννοηθεί το ζευγάρι με τον Dj. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως ένας επαγγελματίας Dj έχει βγάλει τη ροή του προγράμματος για μία γαμήλια δεξίωση. Καλό θα ήταν να μην αφήσετε κανέναν άλλο να επέμβει σε ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με τη μουσική και τη διασκέδασή σας. Σίγουρα θα έχετε επιλέξει έναν επαγγελματία και έμπειρο Dj. Που θα έχει κάνει τη σωστή προεργασία ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Άρα καλό θα ήταν να μην αφήσετε άλλους επαγγελματίες (διακοσμητές, φωτογράφους, μετρ, κα) να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι της μουσικής καθώς και με το χρονική ροή αυτής.

Γλέντι

Παραδοσιακή Ενότητα

Το γλέντι είναι καθαρά βασισμένο πάνω στο προσωπικό γούστο και στυλ που θέλει να δώσει κάθε ζευγάρι Εμείς εδώ θα αναλύσουμε το πιο συνηθισμένο σενάριο για τη μουσική ροή της βραδιάς. Όπως είθισται το γλέντι ξεκινάει με παραδοσιακό πρόγραμμα. Στην αρχή του παραδοσιακού προγράμματος υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία που θα ξεκινήσει η νύφη τον χορό και στη συνέχεια θα συνεχιστεί η ροή κανονικά και όποιος θέλει περνάει μπροστά και σέρνει τον χορό. Υπάρχει και η δεύτερη περίπτωση που συμβαίνει πιο συχνά σε γάμους της επαρχίας που ξεκινάει η νύφη τον πρώτο χορό, στο δεύτερο τραγούδι ο γαμπρός, οι κουμπάροι, οι γονείς και τα αδέρφια στην πορεία. Που εδώ ο καθένας χορεύει το δικό του τραγούδι. Και ας μην είναι ίδιο είδος χορού το ένα με το άλλο.

Μουσική Παραδοσιακής Ενοτητας

Παίρνοντας την πρώτη περίπτωση το ζευγάρι εδώ θα χρειαστεί να ξεκινήσει το γλέντι με κάποιο γαμήλιο παραδοσιακό τραγούδι, ένα ή δύο συνήθως το λιγότερο. Στη συνέχεια συνεχίζουμε τη ροή βάση του τελευταίου γαμήλιου τραγουδιού όπου παίχτηκε. Όλο το υπόλοιπο παραδοσιακό πρόγραμμα χωρίζεται σε ενότητες, ανάλογα κάθε φορά με το τι έχει επιλέξει το ζευγάρι.

Καλό θα ήταν σε περίπτωση που ο γάμος είναι κάπως πιο τοπικιστικός. Με καλεσμένους καθώς και εσάς τους ίδιους από επαρχία να μας δίνατε 5-6 κομμάτια ενδεικτικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα ακούσματα σας αλλά και των καλεσμένων σας. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να μας δώσετε συγκεκριμένη εκτέλεση κάποιων κομματιών, σπάνιο αλλά συμβαίνει και αυτό.

Πολλές φορές μας ρωτάτε πόσο διαρκεί συνήθως η παραδοσιακή ενότητα. Εδώ δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να σας απαντήσουμε με ακρίβεια. Γάμος με γάμο είναι διαφορετικοί κάθε φορά και εντελώς διαφορετικοί οι παράγοντες για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το χρόνο. Εκτός βέβαια αν μας το προσδιορίσετε εσείς εξ’ αρχής

Μετάβαση σε άλλα μουσικά είδη

Το πρώτο παραδοσιακό πρόγραμμα και σαν επαγγελματίας Dj αλλά και σαν εταιρεία μου αρέσει να το κλείνω με χασαποσέρβικα. Χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό Στο μυαλό μου πάντα έχω την ανοδική πορεία του ρυθμού ενός μουσικού προγράμματος. Με το κλείσιμο με χασαποσέρβικα μας δίνονται αρκετές δυνατότητες να μεταβούμε σε όποιο μουσικό στυλ θέλουμε εμείς. Πράγμα που θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

International & Ελληνικό Πρόγραμμα

Όπως αναφέραμε κλείνουμε με χασαποσέρβικα το παραδοσιακό. Άρα μας δίνετε η δυνατότητα να μεταβούμε σε δύο διαφορετικά στυλ και είδη μουσικής. Είτε σε Λαϊκό – Ελαφρολαϊκό στυλ με τσιφτετέλια και συρτορούμπες είτε στο άλλο άκρο με ξένη μουσική δεκαετίας (Disco, Latin, Rock, Rock n Roll). Αυτά πάντα βεβαίως βάση των ακουσμάτων αλλά και του στυλ που έχει δώσει το ζευγάρι. Εμείς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να διασκεδάσουν όλοι, κάθε ηλικίας. Και να τραβήξουμε τη διασκέδαση όσο περισσότερο γίνεται.

Ξένο σε Ελληνικό

Θα ξεκινήσουμε με τη δεύτερη εκδοχή να περάσουμε σε ξένο πρόγραμμα δεκαετίας ή και ποιο μοντέρνο. Εδώ προστίθεται και κάτι που είχαμε πει πιο πριν. Η ανθοδέσμη που μας δίνει ένα πάρα πολύ ωραίο πάτημα να περάσουμε σε ξένο. Και για να θυμηθούμε και κάτι που είχα αναφέρει πιο πριν. Δεν αφήνουμε κανέναν άλλον επαγγελματία που εμπλέκετε στη γαμήλια δεξίωση να παρέμβει σε ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική και τη χρονική ροή. Άρα αφού περάσουμε στο ξένο πρόγραμμα με ένα πέρασμα από τα χορευτικά είδη των προηγούμενων δεκαετιών. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μετάβαση στις αντίστοιχες Ελληνικές χορευτικές επιτυχίες εκείνων των εποχών. Περνώντας μετά σε Λαϊκά – Ελαφρολαϊκά χορευτικά κομμάτια για να κλείσουμε με ζεϊμπέκικα.

Ελληνικό σε Ξένο

Ειδάλλως η πρώτη εκδοχή εφόσον κλείσουμε με χασαποσέρβικα το παραδοσιακό πρόγραμμα. Να κάνουμε μετάβαση με Λαϊκό – Ελαφρολαϊκό μουσικό ύφος με τσιφτετέλια και συρτορούμπες κλείνοντας με ζεϊμπέκικα. Και ύστερα από τα ζεϊμπέκικα να περάσουμε στο ανάλογο ξένο πρόγραμμα.

Συμπέρασμα

Θα σταθώ λιγάκι στο μέχρι εδώ μουσικό πλάνο διότι είναι και το κυριότερο, αλλιώς όπως το λέμε. 1ο χορευτικό πρόγραμμα. Η μέχρι εδώ μουσική που έχουμε παίξει μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τα ακούσματα των καλεσμένων σας ώστε να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στη μετέπειτα πορεία. Διότι κατά κύριο λόγο έχουμε παίξει σχεδόν όλα, αν όχι όλα, τα περισσότερα χορευτικά μουσικά είδη. Έτσι στη συνέχεια μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο πρόγραμμα ανάλογα με το τι είδαμε να τραβάει περισσότερο και πάντοτε βασιζόμενοι στα δικά σας θέλω.