Προσοχή στο χρονοδιάγραμμα σε μία εκδήλωση
15/01/2018
Επαγγελματίας Dj Γάμου Vs Κολλητός με μία playlist: Ποια είναι η σωστή επιλογή;
16/01/2018

Μουσικό Πλάνο Και Χρονοδιάγραμμα Εκδήλωσης Γάμου

Γενικά

Όπως έχω αναφέρει σε αρκετά σημεία της ιστοσελίδας μου που αφορούν το γάμο. Για να καταφέρουμε να έχουμε μια πετυχημένη μουσικά γαμήλια δεξίωση, θα πρέπει να έχει και η σωστή προεργασία. Δηλαδή το ραντεβού μεταξύ του ζευγαριού και του Dj που θα αναλάβει την μουσική κάλυψη της εκδήλωσης. Στο ραντεβού που θα σας το αναλύσω παρακάτω θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης που αφορούν το μουσικό κομμάτι, το τεχνικό κομμάτι και το χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης. Λέγοντας χρονοδιάγραμμα για να μην παρεξηγηθεί σαν όρος, δεν εννοούμε ότι την τάδε ώρα θα γίνει αυτό, την τάδε ώρα το άλλο. Εννοούμε σαν Dj Design την ορθή ροή των πραγμάτων και των γεγονότων που θα συμβούν στην γαμήλια δεξίωση ώστε να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Επειδή πολλά ζευγάρια τρομάζουν ότι τους βάζουμε όρια σκηνοθετώντας την βραδιά του γάμου τους. Δεν υπάρχει καμία τέτοια υπόνοια, απλά είναι κάποια γεγονότα που έχουν μία σειρά σε μια γαμήλια εκδήλωση που και πάλι ένα ή δύο μπορεί να αλλάξουν, όπως η γαμήλια τούρτα και ο πρώτος χορός του ζευγαριού. Το πέταγμα της νυφικής ανθοδέσμης. Παρακάτω θα δείτε εκτενέστερα την ροή και το μουσικό πλάνο μίας γαμήλιας δεξίωσης και όλα τα οποία θα συζητηθούν στο μεταξύ μας ραντεβού.

Εδώ λοιπόν θα πάρετε μία εικόνα για το τι θα συζητήσουμε για τα θέματα και την ροή που αφορούν μία γαμήλια δεξίωση. Με Ελληνικό Παραδοσιακό ύφος. Σε όλες τις γαμήλιες εκδηλώσεις μέχρι και το σημείο πριν το γλέντι μέσες άκρες η ροή είναι ίδια, και εννοώντας ροή μιλάμε για τα γεγονότα που θα συμβούν. Με μοναδικές παραλλαγές εφόσον μιλάμε για γάμο που το ζευγάρι είναι από το εξωτερικό. Ή που υπάρχει τέλεση του μυστηρίου στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση. Εδώ θα αναφερθούμε για γάμο όπου το μυστήριο και το γλέντι γίνονται σε διαφορετικά σημεία με την πιο συνηθισμένη ροή γεγονότων.

Στοιχεία ζευγαριού

Αρχικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε για εσάς είναι τα στοιχεία επικοινωνίας καθώς και τις καταγωγές σας. Βάση των καταγωγών σας μας δίνετε η ευκαιρία να καταλάβουμε περισσότερα για το μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντοτε, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι μία βάση.

Στοιχεία εκδήλωσης

Στην συνέχεια αυτό που θα θέλαμε να ξέρουμε είναι κάποια πράγματα που μας τα έχετε βέβαια αναφέρει εξ αρχής πριν κλείσουμε την συνεργασία μας, όπως η ημερομηνία του γάμου σας καθώς και ο χώρος που θα διεξαχθεί η εκδήλωση. Ακόμα την ώρα τέλεσης του μυστηρίου και την περιοχή. Εμείς σαν εταιρεία είμαστε στο χώρο πάντοτε την ώρα που ξεκινάει το μυστήριο.Εκτός από περιπτώσεις που το setup είναι μεγάλο και μας χρειάζεται περισσότερη ώρα, άρα πηγαίνουμε νωρίτερα ή αν το μυστήριο γίνεται πολύ κοντά στον χώρο που θα γίνει η εκδήλωση.

Πληροφορίες  εκδήλωσης

Έπειτα συζητάμε για τους καλεσμένους που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Τον αριθμό αυτών. Το ηλικιακό μέσο όρο των καλεσμένων καθώς και τις καταγωγές τους. Όλα αυτά πάντα κατά προσέγγιση. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να κατανοήσουμε τους καλεσμένους που θα έχετε ώστε να προσαρμόσουμε το μουσικό μας πρόγραμμα. Ακόμα σας ρωτάμε για την ώρα προσέλευσης των καλεσμένων σας αλλά και την δική σας στον χώρο της εκδήωλσης.

Αυτά όσον αφορά τις βασικές πρώτες πληροφορίες που αφορούν την γαμήλια δεξίωσή σας. Από εδώ και πέρα θα μιλήσουμε για το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Μουσικό πλάνο και χρονοδιάγραμμα

Σε πρώτη φάση θα μιλήσουμε για το πως φαντάζεστε και θα θέλατε να είναι η γαμήλια δεξίωσή σας. Αν το έχετε φανταστεί σαν πάρτυ, σαν μία απλή δεξίωση που θα την συνοδεύει μουσική ή όπως αλλιώς εσείς θα την θέλατε. Τώρα για να βγάλουμε το χρονοδιάγραμμα και το μουσικό πλάνο της εκδήλωσης.

Cocktail

Το πρώτο μέρος, είναι η προσέλευση των καλεσμένων. Με μουσική συνήθως χαλαρή Ελληνική ή Ξένη ανάλογα τα γούστα σας για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους στον χώρο της εκδήλωσης. Συνήθως εμείς σαν Dj Design η μουσική που θα προτείνουμε εδώ είναι πάντοτε ανάλογα με τον χώρο που έχετε επιλέξει. Σε κτήματα, ξενοδοχεία, αίθουσες εκδηλώσεων, κτλ προτείνουμε κάτι σε ξένο lounge. Ούτε πολύ υποτονικό αλλά ουτε και πολύ γρήγορο. Κάτι σε midtempo ρυθμικό σας λέμε ότι ταιριάζει σε αυτή την περίσταση. Από την άλλη σε ταβέρνες και άλλου τέτοιου είδους αίθουσες προτείνουμε το αντίστοιχο σε Ελληνικό στιλ. Και εδώ εννοείτε πως μπορείτε να βάλετε την προσωπική σας πινελιά. Δίνοντας μας 10-20 τραγούδια για να προσθέσουμε στην δική μας playlist.

Είσοδος ζευγαριού

Είσοδος ζευγαριού. Εδώ είναι μία από τις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να προτείνουμε και πολλά πράγματα. Είναι ένα από τα σημεία της βραδιάς που το τραγούδι εκφράζει καθαρά εσάς. Το μόνο που μπορούμε να σας δώσουμε σαν ιδέα είναι τι έχουν παιχτεί σε προηγούμενους γάμους και να σας αναφέρουμε ότι συνήθως εδώ χρειάζεται ουσιαστικά κάτι φαντασμαγορικό.

Τούρτα

Γαμήλια Τούρτα. Όπως και στην είσοδο και εδώ δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο τραγούδι. Παρά μόνο να σας μιλήσουμε καθαρά εμπειρικά. Το συγκεκριμένο τραγούδι αρκετές φορές μπορεί να είναι και το ίδιο με της εισόδου. Και ιδιαίτερα όταν η απόσταση της εισόδου του χώρου μέχρι το κέντρο της πίστας όπου είναι στημένο το τραπέζι με την γαμήλια τούρτα είναι πολύ μικρή. Και αυτό το κάνουμε για να προλάβουν να ακουστούν τα τραγούδια ώστε να μην παιχτεί ένα μικρό μέρος αυτών.

Πρώτος χορός

1ος χορός. Εδώ δεν μπορεί να προτείνει κανείς μα κανείς τίποτα. Είναι καθαρά θέμα ζευγαριού το τραγούδι που θα επιλεγεί εδώ. Τις περισσότερες φορές για να σας διευκολύνουμε σας λέμε να βρείτε ένα τραγούδι που θα σας εκφράζει.

*Τούρτα & Πρώτος Χορός. Τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν είναι πάντοτε απαραίτητο ότι θα γίνουν απευθείας μετά την είσοδο. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει και πριν ξεκινήσει το γλέντι. Ιδιαίτερα αυτά τα δύο σημεία θα χρειαστεί να συνεννοηθείτε και με τον μετρ του χώρου μαζί με τον Dj που θα αναλάβει τον γάμο σας.

**Την γαμήλια τούρτα υπάρχουν περιπτώσεις ζευγαριών που δεν κόψαν τούρτα και περάσαν κατευθείαν στον Πρώτο χορό ή κατευθείαν καθίσαν για να ξεκινήσει το φαγητό.

Φαγητό

Εδώ η μουσική που θα επιλέξετε για να παιχτεί είναι ανάλογη των γούστων σας και των καλεσμένων σας. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ τι και πως θα παίξουμε. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι συνεργάτες Dj της Dj Design έχουμε ένα κοινό πάνω στην νοοτροπία μας με την μουσική του φαγητού. Το γνωστό Ελληνικό ρητό, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην μουσική που θα παίξουμε καθ’ όλη την διάρκεια του φαγητού. Ώστε με τον τρόπο μας όσο περνάει η ώρα και πλησιάζουμε προς το γλέντι να ανεβάζουμε ρυθμό στην μουσική για να προϊδεάσουμε τον κόσμο για το τι ακολουθεί.

Μουσική Φαγητού

Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με χαλαρά τραγούδια ερωτικά, μπαλάντες, ατμοσφαιρικά, κα. ώστε να μεταβούμε σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Τα φαγητό χωρίζεται έτσι σε δύο μέρη, το μέρος του σερβιρίσματος και το μέρος του χαιρετισμού του ζευγαριού. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ακριβώς το μουσικό πρόγραμμα όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Με την μετάβαση από το αργό στο γρήγορο.

Οι μουσικές επιλογές εξαρτώνται από το είδος και το στυλ που εσείς θέλετε να δώσετε βάση του γούστου σας και των ακουσμάτων σας. Είτε το θέλετε με Ελληνικές μουσικέ επιλογές είτε με ξένες. Συνήθως στο 70%-80% των γαμήλιων δεξιώσεων το πρόγραμμα που ζητάνε τα περισσότερα ζευγάρια είναι ανάμεικτο. Ξένο στην αρχή και μετέπειτα Ελληνικό για να περάσουμε κατευθείαν στο γλέντι. Και εδώ μπορείτε να μας δώσετε μία τυπική λίστα 10-20 τραγουδιών και βάση αυτών να διαμορφώσουμε την τελική playlist.

Παρατηρήσεις

*Πριν ξεκινήσει όπως είπαμε νωρίτερα το γλέντι μπορεί να γίνει και η κοπή της πίτας και ο πρώτος χορός.

**Σε αυτή τη φάση πριν ξεκινήσει το γλέντι υπάρχουν μερικές περιπτώσεις γάμων. Που χορεύει ο μπαμπάς της νύφης με την νύφη ή η μαμά του γαμπρού με τον γαμπρό. Εδώ είναι το καταλληλότερο χρονικό σημείο να γίνουν αυτά τα γεγονότα εφόσον τα θελήσετε.

***Πριν το γλέντι πάλι τις περισσότερες φορές η νύφη πετάει την ανθοδέσμη στις ανύπαντρες κοπέλες. Εδώ χρειάζεται και πάλι να βρούμε ένα τραγούδι για να πραγματοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις που η ανθοδέσμη την πετάμε πιο μετά αφότου έχει ξεκινήσει το γλέντι. Εδώ όμως θα πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή. Κάποιοι άλλοι όπως φωτογράφοι ή ο μετρ της αίθουσας μπορεί να σας πουν πότε να την πετάξετε. Εδώ όμως θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βαρύτητα. Δεν έχει κανένας άλλος καμία δουλειά να αποφασίσει το πότε θα πεταχτεί η ανθοδέσμη, αυτό είναι καθαρά δουλειά του ζευγαριού με τον Dj.

Ένας επαγγελματίας Dj ξέρει και έχει την εμπειρία να κατατοπίσει το ζευγάρι πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να γίνει αυτό το γεγονός για να μην χαλάσει το γλέντι. Και το τονίζουμε αυτό διότι κανένας άλλος επαγγελματίας που θα βρίσκετε στον χώρο εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει το μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και γενικότερα την ροή του προγράμματος ώστε να μην κοπεί στην μέση.

Συμβουλή

Μία συμβουλή που θα δώσουμε σε αυτό το σημείο είναι ότι να δώσετε μεγάλη προσοχή. Κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει συνεννοηθεί το ζευγάρι με τον Dj. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως ένας επαγγελματίας Dj έχει βγάλει την ροή του προγράμματος για μία γαμήλια δεξίωση. Καλό θα ήταν να μην αφήσετε κανέναν άλλο να επέμβει σε ότι έχει να κάνει σε σχέση με την μουσική και την διασκέδασή σας. Σίγουρα θα έχετε επιλέξει έναν επαγγελματία και έμπειρο Dj. Που θα έχει κάνει την σωστή προεργασία ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Άρα καλό θα ήταν να μην αφήσετε άλλους επαγγελματίες (διακοσμητές, φωτογράφους, μετρ, κα). Να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι της μουσικής καθώς και με το χρονική ροή αυτής.

Γλέντι

Παραδοσιακή Ενότητα

Το γλέντι είναι καθαρά βασισμένο πάνω στο προσωπικό γούστο και στυλ που θέλει να δώσει κάθε ζευγάρι Εμείς εδώ θα αναλύσουμε το πιο συνηθισμένο σενάριο για την μουσική ροή της βραδιάς. Όπως είθισται το γλέντι ξεκινάει με παραδοσιακό πρόγραμμα. Στην αρχή του παραδοσιακού προγράμματος υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία που θα ξεκινήσει η νύφη τον χορό και στην συνέχεια θα συνεχιστεί η ροή κανονικά και όποιος θέλει περνάει μπροστά και σέρνει τον χορό. Υπάρχει και η δεύτερη περίπτωση που συμβαίνει πιο συχνά σε γάμους της επαρχίας που ξεκινάει η νύφη τον πρώτο χορό, στο δεύτερο τραγούδι ο γαμπρός, οι κουμπάροι, οι γονείς και τα αδέρφια στην πορεία. Που εδώ ο καθένας χορεύει το δικό του τραγούδι. Και ας μην είναι ίδιο είδος χορού το ένα με το άλλο.

Μουσική Παραδοσιακής Ενοτητας

Παίρνοντας την πρώτη περίπτωση εδώ θα χρειαστεί να ξεκινήσει το γλέντι με κάποιο γαμήλιο παραδοσιακό τραγούδι, ένα ή δύο συνήθως. Στην συνέχεια να ακολουθήσουμε βάση των ειδών του χορού. Καλό θα είναι τα πρώτα δέκα λεπτά με το που ξεκινήσει το γλέντι να παραμένει και στην πίστα. Γενικά το πρώτο δημοτικό πρόγραμμα σε μία γαμήλια εκδήλωση κρατάει το λιγότερο λεπτά κάνοντας διάφορες μουσικές ενότητες από το κάθε χορευτικό είδος.

Καλό θα ήταν σε περίπτωση που ο γάμος είναι κάπως πιο τοπικιστικός. Με καλεσμένους καθώς και εσάς τους ίδιους από επαρχία να μας δίνατε 5-6 κομμάτια ενδεικτικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα ακούσματά σας αλλά και των καλεσμένων. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να μας δώσετε συγκεκριμένη εκτέλεση κάποιων κομματιών, σπάνιο αλλά συμβαίνει και αυτό.

Μετάβαση σε άλλα μουσικά είδη

Το πρώτο παραδοσιακό πρόγραμμα και σαν επαγγελματίας Dj αλλά και σαν εταιρεία μου αρέσει να το κλείνω με χασαποσέρβικα. Στο μυαλό μου πάντα έχω την ανοδική πορεία του ρυθμού ενός μουσικού προγράμματος. Με το κλείσιμο με χασαποσέρβικα μας δίνονται αρκετές δυνατότητες να μεταβούμε σε όποιο μουσικό στυλ θέλουμε εμείς. Πράγμα που θα το εξηγήσουμε παρακάτω.

International & Ελληνικό Πρόγραμμα

Όπως αναφέραμε κλείνουμε με χασαποσέρβικα το παραδοσιακό. Άρα μας δίνετε η δυνατότητα να μεταβούμε σε δύο διαφορετικά στυλ και είδη μουσικής. Είτε σε Λαϊκό – Ελαφρολαϊκό στυλ με τσιφτετέλια και συρτορούμπες είτε στο άλλο άκρο με ξένη μουσική δεκαετίας (Disco, Latin, Rock, Rock n Roll). Αυτά πάντα βεβαίως βάση των ακουσμάτων αλλά και του στυλ που έχει δώσει το ζευγάρι. Εμείς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να διασκεδάσουν όλοι, κάθε ηλικίας. Και να τραβήξουμε την διασκέδαση όσο περισσότερο γίνεται.

Ξένο σε Ελληνικό

Θα ξεκινήσουμε με την δεύτερη εκδοχή να περάσουμε σε ξένο πρόγραμμα δεκαετίας ή και ποιο μοντέρνο. Εδώ προστίθεται και κάτι που είχαμε πει πιο πριν. Η ανθοδέσμη που μας δίνει ένα πάρα πολύ ωραίο πάτημα να περάσουμε σε ξένο. Και για να θυμηθούμε και κάτι που είχα αναφέρει πιο πριν. Δεν αφήνουμε κανέναν άλλον επαγγελματία που εμπλέκετε στην γαμήλια δεξίωση να παρέμβει σε ότι έχει να κάνει με την μουσική και την χρονική ροή. Άρα αφού περάσουμε στο ξένο πρόγραμμα με ένα πέρασμα από τα χορευτικά είδη των προηγούμενων δεκαετιών. Μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε μετάβαση στις αντίστοιχες Ελληνικές χορευτικές επιτυχίες εκείνων των εποχών. Περνώντας μετά σε Λαϊκά – Ελαφρολαϊκά χορευτικά κομμάτια για να κλείσουμε με ζεϊμπέκικα.

Ελληνικό σε Ξένο

Ειδάλλως η πρώτη εκδοχή εφόσον κλείσουμε με χασαποσέρβικα το παραδοσιακό πρόγραμμα. Να κάνουμε μετάβαση με Λαϊκό – Ελαφρολαϊκό μουσικό ύφος με τσιφτετέλια και συρτορούμπες κλείνοντας με ζειμπέκικα. Και ύστερα από τα ζειμπέκικα να περάσουμε στο ανάλογο ξένο πρόγραμμα.

Συμπέρασμα

Θα σταθώ λιγάκι στο μέχρι εδώ μουσικό πλάνο διότι είναι και το κυριότερο, αλλιώς όπως το λέμε. 1ο χορευτικό πρόγραμμα. Η μέχρι εδώ μουσική που έχουμε παίξει μας δίνει την δυνατότητα να κατανοήσουμε τα ακούσματα των καλεσμένων σας ώστε να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στην μετέπειτα πορεία. Διότι κατά κύριο λόγο έχουμε παίξει σχεδόν όλα, αν όχι όλα, τα περισσότερα χορευτικά μουσικά είδη. Αν με ρωτούσατε εμένα να σας πρότεινα, θα σας έλεγα την δεύτερη εκδοχή. Ξένο πρόγραμμα και μετά Ελληνικό. Για αρκετούς λόγους, αλλά οι κυριότεροι είναι δύο.

Επιχειρηματολογία

Καταρχάς, δεν αφήνουμε τον κόσμο να βαρεθεί. Παραδείγματος χάρη έχουμε ένα γάμο 200 ατόμων ανάμεικτο ηλικιακά με περισσότερους από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και λιγότερους από επαρχία. Μέχρι εκείνο το σημείο έχουμε παίξει ήδη 1 ώρα παραδοσιακού προγράμματος με αρκετά καλή ροή στην πίστα καθώς και κέφι. Σίγουρα όμως δεν έχει περάσει κάποιο ποσοστό από την πίστα να χορέψει ή μπορεί ακόμα και να μην ακούει παραδοσιακή μουσική. Όπως γίνεται συνήθως με τους νεότερους ή γενικότερα Ελληνική μουσική. Εδώ ουσιαστικά γι αυτό χρειαζόμαστε το ξένο πρόγραμμα και γι αυτό μιλάμε και συγκεκριμένα για δεκαετίας και πίσω χορευτικές επιτυχίες. Την Disco, Latin, Rock, Rock n Roll μουσική σκηνή αρέσει έτσι και αλλιώς και στους νεότερους και διασκεδάζουν μ’ αυτό το είδος παρόλο που δεν είναι και καθαρά της εποχής τους. Από την άλλη οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μεγαλώσαν και διασκέδαζαν με αυτή την μουσική.

Άρα κατά συνέπεια κρατάμε την μερίδα που χόρευε παραδοσιακά. Που συνήθως είναι λίγο μεγαλύτεροι ηλικιακά και προσθέτουμε και τους νεότερους που τους αρέσει αυτό το είδος ξένης μουσικής.

Και ο δεύτερος λόγος. Τα ζειμπέκικα τα τρενάρουμε για αρκετή ώρα. Άρα έχουμε σαν αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επειδή θέλουν να χορέψουν ένα ζεϊμπέκικο. Να καθυστερήσουν να φύγουν μόνο και μόνο γι αυτό το λόγο. Έτσι το αποτέλεσμα είναι οι καλεσμένοι σας να είναι ακόμη μαζί σας στις χαρές σας διασκεδάζοντας χωρίς σταματημό.

Προτάσεις & Συμπεράσματα

Όπως και να έχει όμως η τελική απόφαση για το πως θα κινηθεί ο Dj είναι του ζευγαριού. Εμείς εδώ έχουμε εκτελεστικό ρόλο καθώς και συμβουλευτικό.

Στην συνέχεια το μουσικό πρόγραμμα γίνεται πιο εύκολο. Διότι έχουμε καταλάβει τι ακριβώς αρέσει στον κόσμο και μπορούμε να κινηθούμε αναλόγως.