Σαν Σήμερα…Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Βίκυ Μοσχολιού
11/12/2018
Βίκυ Μοσχολιού
11/12/2018

Γρηγόρης ΜπιθικώτσηςΣαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου του 1922 γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο Περιστέρι. Από φτωχή οικογένεια εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν ο μικρότερος από τα οχτώ αδέρφια. Είχε κάνει δύο γάμους από τους οποίου απέκτησε και 3 παιδιά. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη νοσηλία στις 7 Απριλίου 2005 σε ηλικία 82 ετών.

Την πρώτη του επαφή με την μουσική την έιχε το 1945 ως φαντάρος στην ορχήστρα της Μακρονήσου με σκοπό την ψυχαγωγία των αξιωματικών. Αργότερα το 1948 έγινε η πρώτη γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο και συνεργάστηκε. Το 1967 τραγούδησε τον ύμνο της χούντας μαζί με την Βίκυ Μοσχολίού.

Στην δισκογραφία μπήκε το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης στο τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στοίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 200 συνθέσεις με πολλά απ αυτά να έχουν γίνει επιτυχίες. Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκη «γέννησε» τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. Ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη. Επίσης, ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου. Στις συνεργασίες του αξίζει επίσης να αναφερθούν αυτές με το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.

Στις διακρίσεις του αξίζει να συμπεριλάβοουμε αυτές του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Ταγματος Του Φοίνικα από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης Δισκογραφία

  • Επιτάφιος (1960)
  • Πολιτεία Α (1961)
  • Το τραγούδι του νεκρού αδερφού (1962)
  • Επιφάνια (1962)
  • Το Άξιον Εστί (1964)
  • Πολιτεία Β (1964)
  • Ρωμιοσύνη (1966)
  • Επίσημη αγαπημένη (1968)
  • Μια γυναίκα φεύγει (1969)
  • Μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (1970)
  • Ο Μπιθικώτσης (1970)
  • Α-Ω (1971)
  • Ουράνιο τόξο (1972)
  • Πράσινο φως (1973)
  • Μικροί καημοί (1975)
  • Στη μεγάλη λεωφόρο (1976)
  • Χαμένες αγάπες (1977)
  • Οκτώβρης ’78 (1978)
  • Πατέρα μου (1979)
  • Μεγαλοπρέπεια (1980)
  • Παράπονα της πλώρης (1981)
  • Σήμερα (1986)
  • Ο άγνωστος Θεός (1990)